måndag 31 oktober 2011

Sunlight


Idag har jag varit på länsstudiedag i Nyköping. Har grillats i det nya betygsystemet och påföljande bedömningsfrågor, samt antagningen till högskolan. Mycket intressant och givande alltihop.

Nästan mer faschinerad blev jag dock av Sunlight hotell- och konferans-anläggning där studiedagen hölls. En gammal tvålfabrik sedan början av 1900-talet som gjorts om. Samlingssalen där den inledande föreläsningen hölls var jättelik och där fanns längs sidorna ögongodis i form av bilar av olika märken från olika tidsperioder - på tredje våningen! En del riktigt tjusiga! En blänkande Cadillac i lyxmodell anno typ 30-40-tal skulle jag gissa, men har egentligen ingen aning. Också en röd Ferrari av lite nyare märke och en hel del andra.

Dessa kunde vi roa oss med att studera i pauserna, men jag gillade ändå bättre de fotografier som var upphängda lite överallt och som visade fabriken och dess arbetare från tidsperioder då fabriken var i produktion. Svartvita bilder med kvinnor och män arbetande med inpackning och framställning av tvål och tvättpulver. Lite lustigt ändå att mitt älsklingsord - solsken- är märket för tvål, tvättmedel och andra hygienprodukter :/ Men fascinerande att se maskiner och löpande band från flydda dagar. Utrustningen tycks mig så avancerad, inte sååå olik den teknik som finns idag ändå. Till och med en ålderdomlig truck fanns på en av bilderna. Visst är det väsentliga skillnader mellan dagens fabriker och dåtidens, det förstår jag ju, i kapacitet, ljudvolym och typ allt. Men ändå, med tanke på när elektriciteten uppfanns, konstruerandet av maskiner gick ändå väldigt fort! Och tänk på alla de människor som har arbetat i denna byggnad, under drygt 100 år. Alla dessa människoöden! Och tänk att få ha varit med och följt fabriken i dess utveckling - från ett konservativt Sverige - mot 50-talets välfärdspolitik och in i den moderna tiden. Vilka förändringar skedde inte i produktion och människosyn?

  Tidningsannons för Sunlights tvål.  Exteriör.
Dessa bilder är hämtade från: http://www.unileverhistoria.se/Om-Unilever/Sunlight-over-Sverige-/
Läs mer om Sunlights historia där.


Jag älskar att se på gamla fotografier från förr. Tänka mig in i hur människor levde och verkade. Se utveckling framåt och samtidigt sakna delar av det som har varit, som var bra, men som gått oss förlorat. Jag lyssnar just nu på Per Anders Fogelströms ljudbok "Drömmarnas stad" om 1860-talets Stockholm. Också väldigt fascinerande!

söndag 30 oktober 2011

Som att få veta en hemlighet

˗ Som att få veta en hemlighet…
Den varma, mjuka handen fördes sakta och smekande över huden, inte sensuellt, utan lugnt… tryggt. Smekte över ryggen, upp mot nacken, fördes sedan tillbaka ner mot ländryggen. Strök ömt, oavbrutet i en bana längs kroppen, varmt förtröstansfullt.  Huden längs banans periferi vaknade till liv, åtrådde den ömma beröringen. Längtade och pockade på uppmärksamhet. Hon höll andan, registrerade njutningsfullt varje rörelse av den underbara hand som skämde bort hennes hud och kropp.
Handen smekte alltjämt längs den invanda banan utefter rygg och lår… men så plötsligt ändrade den riktning. Tog en lov längs banans periferi - mot ryggsidan. Långsamt, oplanerat - gav henne tid att njuta av den oväntade manövern…
˗ Som att få veta en hemlighet, tänkte hon åter, samtidigt som hon rös till av välbehag och äntligen andades ut.

˗ Som att få veta en hemlighet…

Halloweenkväll

Ja, egentligen är det förstås imorgon kväll, men barnen tjuvstartade lite eftersom det är vardag imorgon och vi kommer hem sent. På det här sättet fick vi tid att göra lite Halloweenfint!
Barnen ville absolut gå "Bus och godis" men Yrhätta tyckte att man nog borde dela ut något, precis som på påsken. Därför ägnades förmiddagen till pyssel då flickorna gjorde dessa snygga och färgglada halloweenspöken. Några skänktes i nåder till denna snyggspökiga dörrskylt.



På gården pyntades det med spökiga lyktor!




Snygg halloweenhäxa

Söt halloweenpumpa

Lite stämningspynt



Och ja, sen har det ju hänt något mycket viktigt under helgen också. Yrhätta har blivit stora damen! Kolla in gluggen i underkäken. Hon som inte har hunnit fylla sex år ännu. Och den nya tanden är redan på väg upp.

fredag 21 oktober 2011

Frisk igen, eller..?

Tja, när jag vaknade i morse så var min genomförkylning redan veck..? Näsan är som den ska, inga nysningar, och jag kan andas så mycket frisk luft jag vill. Underligt är det. Får se vad som händer i helgen. man brukar ju ha en förmåga att bli sjuk på helgerna när man slappnar av... men just nu känner jag mig kärnfrisk. Kanske var det någon konstig allergi..?

Skönt med fredag  och den stundande helgen! Imorgon förmiddag ska jag ha högläsning på biblioteket, OM det är några barn som dyker upp det vill säga! Känns inte som att budskapet om sagostunden har gått fram riktigt. Tittade på internetversionen av VLT, men där hittade jag ingen artikel om utsällningen. Kanske finns artikeln ändå med i pappersversionen...?

Sen lär vi försöka få tag på lite vinterjackor, jag och sonen. Kylan börjar nypa i kinderna nu, imorse var det
- 1 grader C, så det är hög tid att utrusta sig med varmare kläder. Byrålådan med alla vantar och sjalar är redan fylld och småflickorna har sitt på det torra. Ska även se om jag kan hitta något intressant till JULSWAPPEN, mindre än en månad har man på sig nu att hitta passande paket, slå in dem och skicka dem.

Sen är det inte många dagar kvar till Yrhättas födelsedag så några små presenter till henne hoppas jag också på att finna förstås. Alltså en busy shoppingdag imorgon. Synd att lönen låter vänta på sig ännu en vecka.






torsdag 20 oktober 2011

Attjooo!

Jag har väl aldrig varit med om märkligare början på en förkylning. Jag började nysa redan i morse, gång, på gång, på gång. Det är jag van att göra under våren då jag är allergisk, men mina förkylningar brukar inte börja så. Då brukar jag istället bli tät i näsan eller snorig eller få ont i halsen eller nåt. Men idag nös jag alltså av glatta livet. Först på morgonmötet, sedan på teammötet och till sist på det studie- och yrkesvägledarmöte som vi hade tillsammans med studie- och yrkesvägledarna på gymnasie, grund och folkhögskola. Sedan fortsatte jag att nysa då jag hade telefonen. Ganska pinsamt alltihop! Och inte kunde jag begripa varför eftersom jag för övrigt mådde helt bra.

Nysa gjorde jag fortfarande då jag åkte hem i bilen, så att jag slog huvudet i ratten. Funderade på Lotta som i de tidiga böckerna under lektionstid brukar fejknysa eller fejkhosta när hon märker att läraren vill ge henne en fråga som hon inte vet svaret på. Tänkte också på den gång då hon nös flera gånger på raken utan att hon ville, och till slut blev hemskickad som sjuk fastän hon mådde bra. Tänkte att jag råkat ut för detta konstiga själv nu, att nysa utan anledning.

Men sån tur hade jag förstås inte! När jag läste godnattsaga för barnen så började nysandet igen och strax efter det skars lufttillförsen av, samtidigt som näsan började rinna. Och nu, bara ett par timmar efter det, är jag redan genomförkyld. Så kan det gå!

Men sonen har haft ändå större otur. I måndags råkade han med cykeln köra över en död kråka (som han trodde var trasig asfalt tills han kom helt nära).
Detta visade sig vara olycksbådande då veckan sedan dess har förflutit uppströms.

Trumrytmen som ska läras in på musiken lyckas han inte sätta (ännu) och på engelskan har han fått till uppgift att översätta texten till Cornelis "Hönan Agda" till engelska och samtidigt bevara mening, rytm och rim.
http://static.freepik.com
Ingen lätt uppgift, jag är inte avundsjuk. Minns hur jag kämpade med att översätta "Fast car" till svenska när jag gick i ettan på gymnasiet. Tillräckligt svettigt det, och då behövde vi inte ens översätta med rim. Dock kunde jag lugna honom med att (även om han blev ändå mer upprörd då jag la mig i) han inte kommer att bli underkänd i musiken för att han missar en trumrytm, vilket han misstänkte. Sen har han också varit på gymnasiemässan och blivit förvirrad, så nu är framtidsplanen inte riktigt lika klar som den varit tidigare. Teknik ska det bli, men den stora frågan är på vilken skola. Det finns fyra tänkbara...

Trots förkylning har jag ändå haft en trevlig eftermiddag. Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgrens ordförande var på besök i staden och vi träffades en stund på biblioteket för att hon skulle kunna se utställningen. Vi hann med att prata en stund vilket var väldigt uppskattat av både mig och mina bägge småtroll, som med många kramar visade sin hängivna beundran för denna ovanliga uppmärksamhet.

På kvällen fick jag även en pratstund med min vän och granne i familjen I. Detta föll inte flickorna lika väl i smaken då upmärksamheten i detta samtal inte var lika inriktad på dem. Jag försökte förklara att mamma måste också få ha vänner och kunna prata tillsammans med dem. Trumpna förblev de ändå över denna fakta och svansade kring benen på oss tills samtalet tagit slut. Nu sover emellertid de små änglarna vackert i sina sängar och dit bör även jag förpassa mig inom snarast om jag imorgon ska kunna fixa en förkylen arbetsdag.

lördag 15 oktober 2011

Utställningsdag

Så var det då äntligen dags! Nu är min Ester-utställning invigd, och vilken invigning!
Biblioteket bjöd alla besökare på tårta och kommunstyrelsens ordförande var där och höll tal. Ja, faktiskt! Njae, kanske inte riktigt pågrund av min utställning då, utan mer till Tomas Tranströmers ära som nyligen blivit utsedd till årets nobellpristagare i litteratur, och som varit bosatt i min stad i många år. Men i alla fall! Pågrund av det var det ju väldigt många besökare i biblioteket och man kan ju hoppas på att några av dem också tog sig en titt på min utställning :) Och när vi smakade på tårtan så kändes det ju nästan som att det var ämnat till Esters ära. Tranströmer har jag aldrig läst då lyrik inte är min grej, men man kanske skulle låna en bok nu i alla fall. På något sätt kommer jag nog alltid koppla ihop Tranströmer med Ester i fortsättningen. Kanske påminner hans dikter lite om de som Lenni skrev..?




Lottaböcker med jultema


Giggis favoritblandning såklart!

Trulsa och lilla Solkatt


Enstaka ungdomsböcker




Böckerna om Kri, Camilla och Ann-sofi


Finaste delen av utställningen blev hyllan med Kaja-böckerna med sitt havstema.



Flaskposten!


En fin idé som jag snott, ett klosspussel. Fast jag har gjort ett med blandade bokomslag från flera olika serier.
Polkagrisen, alla bokomslag med utgivingsår och min krönika från årsmötet.
Inramat ett brev som jag fick av Ester i min ungdom.


Tävling - Finn fem fel!
 Fin idé som jag såg på Sällskapets årsmöte och som brukar vara med i sällskapets monter på bokmässan.

Alla fina och roliga Tussiböcker!





Morgon med alarmstrejk

Dags att köpa ny alarmklocka! Ännu en gång strejkade alarmet och jag vaknade av att dottern dök upp i sovrummet en timme efter det att jag egentligen skulle ha gått upp. Det var bara att kasta på kläderna på både barn och sig själv och sedan sticka iväg med en hastig fart. Sån tur att man har ett gäng med "bars" så att man slapp hungra ihjäl, som det nu var kunde jag tugga i mig en sån under bilresan till jobbet. Värre var det med lilla Snufflan som saknade morgonritualen med musik och en skvätt välling. Inte roligt att i hast lämna ett ledset barn på dagis:( Glömde dessutom att ta med frukt till lekis :(
Borde förstås ha köpt ett nytt alarm för länge sedan då denna har strejkat åtskilliga gånger nu, men underligt är det, att den funkar för det mesta, men inte ibland.

På jobbet har det varit ovanligt lugnt idag. Sitter i servicedisken nu och har inte sett till en själ på ett bra tag. Bara en halvtimme kvar till stängningsdags och sen är det dags att åter skynda till simhallen för en halvtimmes simning. Har egentligen ingen lust idag men borde förstås, speciellt som jag inte kunde avhålla mig från att äta en minitoblerone på fikarasten. Igår var jag i alla fall duktig och simmade två kilometer då jag hade friskvårdstimme. I måndags var det skönt att simma, då fick jag en längd för mig själv. Men sen har jag fått trängas med flera andra i samma smala längd och det förtar njutningen en aning, tyvärr!

Imorgon bitti är det så äntligen dags att sätta upp utställningen om Ester på Västerås stadsbibliotek. Det ska bli kul! Tyvärr får jag bara tillgång till två montrar istället för tre då låset försvunnit från den tredje. Det är lite synd, för det gör att utställningen blir mindre än jag tänkt. Men det får gå ändå. Har även bokat tid för en fortsättingsutställning på filialen i Bäckby. Det blir med början den 31 januari och där finns det större plats att breda ut sig med hela 5 montrar.

Datum för Bokcirkel är också bestämt! Vi kommer att träffas första gången söndagen den 20 november, så får vi se sen hur vi lägger upp det. Ska bli kul att träffa fler medlemmar i "Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren"

onsdag 12 oktober 2011

Frostmorgon

http://www.fotoakuten.se/
Ja, så var höstens första köldknäpp här då. Frosten glittrade så vackert i gräset i morse, men jag tackar min lyckliga stjärna att vägarna var snustorra mellan städerna där jag bor och arbetar. Under min biltur till jobbet imorse avbröts min ljudbok åtskilliga gånger av trafikrapporter om avkörningar på de håll i landet där vägarna var glashala. Hoppas att det nu håller sig halkfritt fram till helgen för innan dess hinner jag knappast byta däck på bilen.

Sorgligt blir det nog dessvärre med mina blomlökar som jag köpte i helgen och som fortfarande låg kvar på trappstenen då jag ännu inte tagit mig tid att peta ner dem i jorden. Så går det när man skjuter upp saker. Jag petar väl ner dem i jorden i alla fall, kanske var det några som klarade sig trots allt. Hoppas kan man ju alltid göra i alla fall.

Sorgligt var det även att se hur de just stängt av och höll på att rengöra den stora fontänen som finns i inloppet av staden där jag arbetar. Alltså definitivt slut på porlande som påminner om sommaren, nu är det bara mörk höst kvar av året. Kanske om vi har tur blir det trots allt en solig senhöst, eller en tidig vinter som kan lysa upp. Men vi har ändå mycket att se fram emot. Yrhätta blir stora damen på hela 6 år i november och ett par dagar senare har vi ju även Mårten Gås, eller Sint Martin, att fira. Eftersom barnens far är holländare firar vi denna dag på holländskt vis, med lyktor och sång och varm choklad. Ett mysigt avbrott i höstmörkret. Efter det är det ju inte långt kvar till härligt, mysiga advent och S:t Nicholaus - och sen är det jul!

Lyssnade nyligen på en ljudbok av Marianne Cedervall. I den berättades det att man i norra Sverige skiljer på det som vi här nere kallar för senhöst och vintern då snön har anlänt. Kallas tydligen för svartvinter och vitvinter. Efter jul brukar ju "vitvintern" vara här, ljuset återvänder och man kan börja se fram emot våren igen. Ska bli intressant och se vad som har hänt i livet fram tills dess. Just nu är livet en smula omvälvande på det känslomässiga planet och det är svårt att få någon reda i tankar som far runt som hispiga svalor i huvudet. För det mesta har man ju jobb och jobb, och simningen och arbetet med utställningen tar sin tid. Men däremellan finns ändå en och annan timme då tankarna och känslorna okontrollerat springer både hit och dit. Men då mörkret sänker sig över norra halvklotet vill jag helst inte tänka för mycket utan istället ta vara på den varma trygga famn som för tillfället står öppen för min frusna kropp. Njuta av det... och se tiden an. Kanske har jag bättre reda på hur jag vill inordna livet när ljuset återvänder. För tillfället känns det bra precis som det är.

måndag 10 oktober 2011

Hick, bom, ahh...

Gårdagskvällen utspelades med ett väldigt hoppande från köksstolen. Yrhätta betedde sig för den oinvigde väldigt underligt då hon ideligen klättrade upp på stolen, utstötte ett ljudligt HICK!, hoppade ner från stolen med ett BOM!, för att sedan något lugnare utstöta ett långdraget ahhh - som ibland, då hoppet inte varit så lyckat, istället byttes ut mot ett AJ! Detta utspelades enligt mig ett antal föör många gånger och mitt huvud kändes efter ett tag som en kyrkklocka i ett klocktorn. Speciellt då 15-åringen i en omgång blandade sig i leken och åstadkom ett ännu mer ljudligare BOOM! Inte vet jag vad som utlöste hela föreställningen, kanske var det överskottsenergi från de nyss uppätna våfflorna, men själva uttrycket hick, bom, ahh kommer i alla fall från en tecknad Dora film som under en period var hennes favoritfilm. Dock är det numera lillasyster som har övertagit beundran för just denna lilla TV-figur, men kanske påminde den stinna magen efter våfflorna om dylika kroppsljud som detta avsnitt med tjuren Benny handlade om..?



Helgen i övrigt har jag mest tillägnat den stundande utställningen. Jag har skrivit skyltar, laminerat, vikt askar, tillverkat små "honungsburkar" och sökt efter utdrag i de olika böckerna. Barnen har också hjälpt till och varit med far i skogsbrynen och plockat kottar och annat "skogigt" material till alla trollböckerna.

"Tant Humlesurras honungsburkar"

Har också upptäckt att min skrivares utskrifter är av sorgligt dåligt kvalite, önskar att jag kunde köpa en riktigt bra laserskrivare med skarpa, glansiga färger. Har även fotograferat en hel del av Esters böcker för att kunna lägga ut dem här på bloggen. Många av hennes böcker kan man hitta bilder på via internet men någon komplett bildsamling av alla hennes böcker har jag inte hittat. Tänkte att jag skulle försöka åstadkomma det så småningom, men än fattas 7 böcker i samlingen + att några av de jag har är i väldigt dåligt skick.

Nu senast idag har jag varit till badhuset och ännu en gång fått mig en stärkande simtur. Måste dit mest varje dag denna vecka för mitt simkort går ut på måndag nästa vecka och jag har ännu 4 betalda gånger kvar. I helgen blir det ju inte mycket tid för bad och sim då jag ska ordna med utställning och tidningsintervju. Jag kan förstås ta med mig barnen till simhallen på söndag eftermiddag. Vi var där allihop i fredagskväll och hade riktigt skoj. Skönt att barnen är så stora nu att de orkar med det efter dagis. Men stackars Yrhätta har blivit väldigt förkyld i näsan förstås, måtte hon bara inte bli sjuk igen min lilla skatt.

torsdag 6 oktober 2011

Simma lugnt!

En härlig simtur på 40 minuter fick jag idag då jag lyckades smita iväg på en liten friskvårdstimme. Tänk om jag kunde få möjlighet att simma ett par kilometer varje dag, vad uppfriskande det skulle vara. Tror faktiskt att jag skulle bli bättre både som mamma och studie- och yrkesvägledare om jag finge simma en timme varje dag. Det är en sån skön stund då man kan sträcka ut ordentligt, låta tankarna gå, eller inte tänka alls. En stunds återhämtning för huvudet men gemytlig ansträngning för kroppen. En lisa för själen... avstressande occh lugnande. Jag gillar verkligen att simma. Synd bara att jag ska bli så röd i ögonen av klorvattnet. Simglasögon hjälper inte ett skvatt tyvärr.

Sen när ungarna är stora nog att klara sig själva i bassängen ska vi bli flitiga besökare i simhallen så att jag får simma åtminstone en halvtimme några gånger i veckan. Yrhätta har avancerat från simlekis till simskola nu, och jag väntar otåligt på att hon ska lära sig simma. Men hon gillar mest att leka, hoppar och skvätter så det står härliga till och sitter på en dyna och ror med hjälp av två spadar. Även Lilla Snufflan har blivit ett riktigt litet vattendjur sedan vi var i Danmark och sist vi var i badhuset ville hon simma fram och tillbaka tillsammans med mig mest hela tiden. Kanske lär hon sig simma före storasyster rent utav. Till och med professorn har blivit en riktig raket i vattnet och kan nu simma i takt med mig, till och med lite snabbare. Fast då måste han återhämta sig ett tag efteråt medan jag glatt simmar vidare i samma lugna men rätt snabba tempo.

Förberedelserna inför utställningen går framåt, sakta men säkert. Jag har förgyllt nycklar och dekorerat dem med "ädelstenar" för at illustrera boken "Tussis lekstuga".

 Förtrollade sagonycklar

Ett bokspussel har jag också knåpat ihop och en "Finn fem fel" tävling. Nu är det lite skyltar och sånt som ska färdigställas och så ska jag skriva ett författarporträtt över Ester. Tidningsintervju är också bokad...


Blev så glad igår när det plötsligt och oväntat låg ett bokpaket i brevlådan. Och gissa min glädje när jag såg att det var den hett eftertraktade boken "Pysseliten i svampskogen". Så passande nu när det är höst också. Nu fattas det bara 6 böcker om Trulsa och Pysseliten + samlingsboken , så är min Ester boksamling komplett sedan. Men hur kom det sig att boken damp ner i min brevlåda då? Jo, på årsträffen fanns en "finn fem fel" tävling som jag deltog i. Bara det att det inte var en tävling, just då, utan bara ett förevisande av en tävling som de brukar ha på bokmässan i Göteborg. Men lyckosamt för mig var arrangörerna så vänliga och tog med sig mitt tävlingsbidrag till Göteborg, och så vann jag!! Hur kul som helst! Och tjejerna blir glada också förstås som får höra ännu en saga om Pysseliten.



Dessa underbara bilder tog jag tidigare ikväll. Solen höll just på att sänka sig bakom husen och strålade ett sällsamt, underbart ljus över trädkronornas skiftande färger och kontrasterade mot de mörka molnen på himlen. Otroligt vackert! Säkert är det så här som träden strålar i "Morgonfriska skog" under Pyssselitens svampvandring.


tisdag 4 oktober 2011

Esters födelsedag

I Västerås var vi i kväll tre ystra damer som träffades för en trevlig fikastund tillägnad Esters ära. Grattis Ester på din stora dag och tack till Å och M som gjorde mig sällskap denna afton. Ser redan fram mot nästa firartillfälle och hoppas då på ännu större uppslutning av alla medlemmar som bor i trakterna kring Västerås/Eskilstuna.


Än så länge är vi 6 stycken som har visat intresse för en bokcirkel i Västerås/Eskilstuna. Ska bli så kul att komma igång. Vill någon mer vara med så skynda dig att höra av dig för nu sätter vi igång!

"Bokcirkel" av 46 Lotta-böcker, "Lotta går till sjöss" fattas på bilden, den låg i handväskan.

Såg att Esters sist utgivna bok "Liselott, Lottas dotter" såldes för 900 kronor på Tradera för ett par dagar sedan. Katastrofalt att ingen nyutgivning görs av dessa 5 sista böcker i serien om Lotta. Uppeldad av detta skrev jag ett mail till Johnny Gustafsson som är utgivningsansvarig på "Forma Publishing Group AB" där B. Wahlströms bokförlag numera ingår. Ni som är nyfikna på det kan läsa detta brev här nedanför, hoppas det gör någon nytta. Dock antar jag att förlaget redan mottagit många liknande mail vilket borde innebära att de redan är uppdatarerade på hur situationen ser ut.

Hej!


Jag skriver till er angående nypublicering av Ester Ringnér-Lundgrens böcker. Jag vet att ni har fått många brev och meddelanden genom åren om att en nypublicering önskas – och ni borde verkligen överväga detta mycket nogsamt.

Som ni kanske vet bildades för några år sedan ett sällskap till Esters ära, som har som främsta uppgift att främja en nyutgivning av hennes litteratur samt sprida kunskapen om hennes böcker och henne själv som författare. Sällskapet är nu uppe i ca: 250 medlemmar och växer stadigt dag för dag. Där finns medlemmar i alla åldrar såväl gammal som ung. De yngre medlemmarna ”fastnar” lika lätt för Esters underbara språkmelodi och lugna humor och otroliga charm som de som läst hennes böcker i många årtionden. Böckerna är måhända gammaldags men de står sig tack vare sin tidlösa charm, sin språkmelodi, sin värme, sin underfundighet och humor. Astrid Lindgrens böcker är lika gammaldags och är idag lika uppskattade som någonsin förut. Detsamma gäller Esters litteratur. Jag läser just nu Esters böcker om ”LillaTrulsa och Pysseliten” för mina barn på 4 och 6 år och de fullkomligt älskar dessa böcker. Snart blir det dags att plöja igenom böckerna om ”Kvirre och Hoppsan” och min 6-åring ser redan fram mot den dag då hon själv kan läsa tillräckligt bra för att kunna läsa böckerna om ”Tussi” – och senare ”Lotta-böckerna” och Esters andra böcker. Som ni säkert känner till har det skrivits avhandlingar och artiklar om ”Lotta-böckerna” som alla visar på böckernas språkliga kvalité och Ester själv har genom årtionden mottagit säckvis med beundrarbrev från lyckliga barn- och ungdomar som på detta vis visat sin uppskattning över att få ha lärt känna hennes bokkaraktärer. Vi i sällskapet minns dessa böcker och vår barn- och ungdoms upplevelse av dessa på ett ytterst levande sätt som ännu efter årtionden finns kvar inom oss, lika levande som någonsin då vi var yngre. Ännu idag läser vi dessa barn- och ungdomsböcker med stor behållning och glädje.

Jag har haft TUR, för jag har lyckats samla de flesta av Esters böcker, så när som på 8 stycken Trulsa/Pysseliten böcker. Jag var ute i god tid och kunde köpa de senaste Lotta-böckerna då de kom ut i slutet av 80-talet och i början av 90-talet. Många av mina vänner har INTE haft samma tur och MÅNGA, MÅNGA är de som aldrig lyckats få tag i dessa dyrgripar.

Liselott, Lottas dotter” såldes den 2 oktober för ett pris av 900 kronor. Under året har denna bok sålts för 600 kronor, 640 kronor och 485 kronor. Den som finns ute nu till försäljning är för tillfället uppe i ett pris av 510 kronor med 9 dagar kvar till avslut!
Böckerna ”Det ordnar sig Lotta”, ”Helt otroligt Lotta”, ”Glad sommar, Lotta” och ”Visst är det konstigt Lotta” säljs till priser mellan 200-400 kronor. Som ni förstår så finns det ett otroligt SUG efter att dessa böcker ges ut på nytt! Även ”Kaja-böckerna” och ”Kri och Vimsi- böckerna” säljs ofta till höga priser.
Många Trulsa- böcker är nästan helt omöjliga att få tag på, men så omtyckta av de små, och med tanke på att de handlar om troll är de också helt tidsenliga. Livet i trollskogen har inte förändrats nämnvärt de senaste 50 åren.

Så vitt jag har förstått är Ester den författare som givits ut mest på ert förlag och det är VERKLIGEN på tiden att hon och vi som är hennes fans föräras med en nyutgivning. Om inte av alla hennes böcker (vilket vore högst önskvärt) så åtminstone av de senaste 5 Lotta böckerna, så att alla vi samlare får en chans att få våra samlingar kompletta och dessutom kan sprida hennes litteratur till den yngre generationen, för det är de verkligen värda. Finare gåva till dagens unga är svårt att komma på. Och bättre kassasuccé för ert förlag kan knappast göras.

Jag hoppas verkligen att du kan ta detta mitt brev på fullaste allvar och diskutera min och många, många andras önskan med dina medarbetare. Vi är också många som ivrigt väntar på en utgivning av Esters skrivna memoarer – måste bli en ren försäljningssuccé för er. Jag hoppas också att du är vänlig nog att svara på mitt brev och delger mig redaktionens tankar kring det jag har skrivit.

Högaktningsfullt
Vilja (undertecknat mitt namn)